Siguldas Dienas centra pieredzi ir vērts iepazīt

kopa_varam_vairak-1024x516Turpinās Sabiedrības integrācijas fonda atbalstītā Ludzas Invalīdu biedrības (LIb) projekta “Kopā varam vairāk!” aktivitātes. 29. septembrī pieredzes apmaiņas braucienā uz Siguldas Dienas centru devās mūsu novada delegācija: LIb un Sociālā dienesta pārstāves. Brauciena galvenais mērķis bija iepazīt Siguldas nevalstisko organizāciju savstarpējo sadarbību, kā arī pašvaldības lomu biedrības darbā.

Siguldas Dienas centrā gadu gaitā uzkrāta vērtīga pieredze, jo centrs dibināts jau 2002. gadā kā pašvaldības Sociālā dienesta struktūrvienība. Tā mērķis bija koordinēt Siguldas sabiedrisko organizāciju darbību, nodrošināt nevalstiskās organizācijas ar telpām un darbam vajadzīgajiem apstākļiem. Dienas centrs ir izvietojies plašā vairākstāvu ēkā un tajā vienlaicīgi var notikt nodarbības vairākām biedrībām. Dienas centra mērķauditorija ir visdažādākās sociālās grupas: pensionāri, bērni un cilvēki ar invaliditāti, bezdarbnieki. Katrs, kurš vēlas aktīvi darboties, te var atrast domubiedrus.

Siguldas nevalstisko organizāciju dzīve ir aktīva. To apliecina septembra darba plāns, kurā paredzētas gan regulāras nodarbības veselības vingrošanas grupai, angļu un vācu valodas kursi, Diabēta asociācijas Siguldas nodaļas saiets, Sarkanā Krusta valdes sēde, dāmu kluba “Madara” nodarbības, radošās attīstības biedrības lekciju cikls, rokdarbu, gleznošanas studiju sanākšanas, senioru kopas “Spicie veči” satikšanās novusa zālē, senioru kopas nodarbības. Biedrība “Cerību spārni” piedāvā savus pakalpojumus cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, arī ar garīga rakstura traucējumiem. Te ir pasākumu komplekss bērniem: smilšu un mākslas terapija, logopēda konsultācijas, nodarbības deju kopā. Ir īpašs nodarbību klāsts cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem: aušanas, šūšanas, keramikas, ādas apstrādes, mājturības, sveču liešanas darbnīcas. Centra virtuvē var gatavot sev ēdienu. Var saņemt psihologa un sociālā darbinieka konsultācijas. Darbnīcās tapušos, kā arī saziedotos darbiņus iespējams pārdot centra veikaliņā “Pogotava”. Centrā apmeklētājiem brīvi pieejams dators.

Piektdienā, kad kopējās nodarbības parasti nenotiek, gandrīz visās centra darbnīcās strādāja cilvēki: auda, šuva – darbojās sev ierastajās vietās.

Biedrība “Cerību spārni” ir plāns veidot kopienu cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem “Cerību sēta”, kurā cilvēki dzīvos, strādās un līdzdarbosies kopienas dzīvē.

Ko mēs varam pārņemt savā pilsētā? Kā atzīst LIb priekšsēdētāja Ilona Seņkova, vērtīga un vajadzīga būtu visu novada NVO sadarbība. Lai darbību varētu koordinēt un rīkot kopīgus pasākumus, būtu nepieciešams visiem NVO līderiem regulāri tikties un saplānot savas aktivitātes. Protams, ļoti svarīga ir auglīga sadarbība ar pašvaldību un tās atbalsts. Nākotnē būtu ļoti vērtīgi, ka biedrību darbs varētu notikt vienā ēkā. Lai dzīve būtu interesantāka, pašiem cilvēkiem jābūt aktīviem. Skaidrs, ka liela loma ir finansēm. Jo bagātāka pašvaldība, jo vairāk līdzekļu NV0 atbalstam, bet tikpat nozīmīgi ir rakstīt projektus un tādējādi piesaistīt naudu.

Katrā ziņā Siguldā bija, ko redzēt un ko mācīties.

Vanda Žulina

Apmācību kurss tika rīkots projekta Nr. 2017.LV/NVOF/PSA/007 vienkarss_bez_laukuma_rgb_v_lv-5 „Kopā varam vairāk” ietvaros. Projektu finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.