Izveidota mācību filma par bezglutēna ēdienu pagatavošanu


20160520 - logo w-out contr

Jaunajam mācību gadam sākoties, izglītības iestāžu ēdināšanas darbiniekiem var rasties jautājumi par ēdienu pagatavošanu tiem bērniem, kuriem ir īpašas diētiskās vajadzības. Īpaša piesardzība ir jāievēro pagatavojot ēdienu bērniem ar celiakiju*. Pat ar acīm neredzams miltu daudzums pusdienās var izraisīt celiakijas slimnieka organismā nopietnu autoimūno reakciju.

Latvijas celiakijas pacientu atbalsta biedrība “Gluten-Free Experts” un Slimību profilakses un kontroles centrs izveidoja mācību filmu “Kā izvairīties no šķērspiesārņojuma ar glutēnu skolas virtuvē?”. Mācību filmā ir iekļauta informācija par dokumentiem, uz kuru pamata izglītības iestādei jānodrošina speciālā diēta un par noteikumiem, kuri palīdzēs pavāriem izvairīties no ēdiena piesārņojuma ar glutēnu. Aicinām izglītības iestāžu pārtikas tehnologus, pavārus un pavāru palīgus, ēdienu izdales darbiniekus, kā arī izglītības iestāžu medicīnas darbiniekus noskatīties šo filmu. Filma ir pieejama Slimību profilakses un kontroles centra Youtube kontā: https://www.youtube.com/watch?v=RQthZbSNwjA

*Celiakija ir neārstējama, ģenētiskā gastroenteroloģiskās sistēmas slimība. Celiakijas slimniekiem mūža garumā jāizvairās no glutēna – kviešos, rudzos, miežos esoša olbaltuma, kas izsauc tievās zarnas bārkstiņu atrofiju, kā rezultātā neuzsūcas uzturvielas un attīstās citas slimības.

Vairāk informācijas:
Irina Rubinčika, M.Sc.
Latvijas celiakijas pacientu atbalsta biedrības “Gluten-Free Experts”
Valdes priekšsēdētāja
Tel. 27727576; 26634068,
e-pasts: irina.rubincika@gmail.com
www.glutenfree-experts.lv
www.facebook.com/glutenfreeexperts

Šīs informācijas tālāka izplatīšana, pārpublicēšana vai tulkošana ir iespējama tikai ar biedrības “Gluten-Free Experts” rakstisko saskaņošanu. Irina un Grigorijs Rubinčiki ir arī biedrības “Dzīve bez glutēna” dibinātāji un mājas lapas dzivebezglutena.lv autori. Latvijas celiakijas pacientu atbalsta biedrība “Gluten-Free Experts” ir dibināta 2014.gadā ar mērķi padarīt celiakijas pacientus laimīgākus, nodrošinot viņiem lielāku sertificēto bezglutēna produktu izvēli. Biedrībai “Gluten-Free Experts” ir piešķirts sabiedriskā labuma statuss un pieder reģistrētā preču zīme drošo bezglutēna produktu apzīmēšanai.